Synopsis

De Kretenzer stier. Minoïsch beeldje in brons, plm. 4-7 cm.

Ariadne wil graag dat haar vader Koning van Kreta wordt, en neemt de nodige stappen om dat voor elkaar te krijgen. Ze verleidt de zeegod Poseidon om hem voor haar karretje te spannen. Inderdaad krijgt ze het voor elkaar dat haar vader Minos tot Koning wordt gekroond. Echter verwacht Poseidon wel iets terug: een offer. Als dat offer er niet komt, neemt Poseidon wraak.

Ariadne heeft een goed ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en wordt Staatsraad aan het hof van haar vader, Koning Minos. Zij schrijft een wetboek dat gelijkheid van mannen en vrouwen garandeert, en Kreta wordt wijd en zijd bekend om haar rechtvaardige rechtssysteem.

En passant worden er hele series pre-Griekse mythen verteld, tegen de achtergrond van de Trojaanse oorlog en de natuurramp op het eiland Thera.

Ariadne maakt kennis met de goddelijke Dionysus, die helemaal verliefd op haar wordt en haar tot zijn echtgenote wil maken. Ariadne verkiest in eerste instantie haar carrière aan het hof van haar vader, en houdt de God van de Wijn voorlopig op afstand.

Intussen worstelt Minos met vragen naar de zin van het bestaan en de nadelen die aan een uitzonderlijk lang leven verbonden zijn.

Aan het eind van het verhaal slaat het noodlot keihard toe. Toch kent de roman een hoopvol einde.