Hoofdpersonen

Antoine-Jean Gros, Bacchus and Ariadne, 1822 (fragment)
(Ariadne en Dionysus)
Olieverf op doek, 90.8 x 105.7 cm
Collectie National Gallery of Canada, Ottawa, (no. 18810)

Ariadne van Europa

Ariadne is de dochter van Minos, buitenechtelijke zoon van de Oppergod Zeus, en Pasiphaë, dochter van de zonnegod Helios. Toch is Ariadne geen Godin, omdat haar vader slechts een sterveling is.

Minos van Europa

Minos is de eerstgeboren zoon van de Fenicische prinses Europa. De Oppergod Zeus liet zijn wellustige oog vallen op de mooie jonge prinses en ontvoerde haar vanuit Noord-Afrika naar Kreta, waar hij met haar in het huwelijk trad. Hij was echter al getrouwd met Hera. Europa baarde drie zonen aan Zeus: Minos, Rhadamanthys en Sarpedon.

Europa

Europa is een dochter van Koning Agenor van Fenicië en diens vrouw, Koningin Telephassa. Het koningspaar heeft vier kinderen, Kadmos, Kilix, Phoenix en Europa.
Koning Agenor was zelf een zoon van de Godin Libië en de zeegod Poseidon. Telephassa is een dochter van de oceaniden Nilos en Nephele.

Pasiphaë

Pasiphaë is een Godin, haar vader is Helios, de zonnegod en haar moeder is Perseis, de oceanide nimf. Zij is getrouwd met Minos, zoon van Zeus. Hun kinderen zijn Glaukos, Katreus, Deukalion, Ariadne, Akalle, Phaedra, Xenodice en Minotaurus. Pasiphaë is een tovenares.

Asterion

Asterion, die een weduwnaar was en al een dochter had, die trouwens Kreta heette, trouwde op verzoek van Zeus met Europa. Toen Europa haar eerste zoon van Zeus baarde, noemde Asterion hem de zijne en gaf hem de naam Minos.
Asterion werd met de hulp van Zeus Koning van het land dat hij noemde naar zijn dochter, Kreta, en Zeus gaf hem vijf keer de normale levensduur van een mens.

Zeus

Zeus is de Oppergod die resideert op de berg Olympus. Zeus is een strenge maar rechtvaardige rechter. Hij is getrouwd met zijn zuster Hera, maar zijn huwelijkse trouw laat te wensen over: Zeus heeft vele affaires met verschillende sterfelijke vrouwen, waaronder de piepjonge Fenicische prinses Europa, die hij schaakt en naar Kreta ontvoert.

Poseidon

Poseidon is een oudere broer van Zeus. Hij is de God van de Zee en de wateren, en wordt ook wel de ‘aardschudder’ genoemd. Poseidon is een rancuneuze en wraakzuchtige God. Hij is getrouwd met Amphititre, een dochter van de Titanen Oceanus en Tethys.

Dionysus

Dionysus is de God van de Wijn. Hij is een zoon van oppergod Zeus en Semele, een dochter van Kadmos, die zelf weer een broer was van Europa. Omdat Kadmos via haar vader Agenor afstamde van Poseidon stamde Dionysus zowel af van Zeus als van diens broeder Poseidon. Dionysus ontmoette Ariadne in de grotten van de berg Dikte op Kreta, en vond haar direct al een grappig meisje en een wijze vrouw. Dionysus wilde Ariadne als zijn vrouw.