Boek 2: het noodlot

Herbert James Draper (1864-1920), The Wrath of the Sea God
(olieverf op doek, ca. 1900)

Poseidon heeft Ariadne geholpen om haar vader Minos tot Koning van Kreta te maken. Poseidon is echter een boosaardige en rancuneuze God, die zich maar al te graag laat gelden en de mensen een lesje leert als iets hem niet helemaal aanstaat. Als Minos besluit om Poseidon niet het speciale offer te brengen waar de zeegod op zit te wachten, zijn de gevolgen ernstig voor Kreta en haar inwoners.

Het nabijgelegen eiland Thera wordt door de wraakzuchtige zeegod volledig verwoest ten gevolge van een vulkaanuitbarsting. Kreta wordt zwaar getroffen door de hierdoor veroorzaakte tsunami, maar met uiterste inspanning en een goede samenwerking tussen Minos en zijn zonen en dochters wordt het land weer in volle glorie opgebouwd.

Intussen is de Trojaanse oorlog afgelopen en komen meerdere leiders van de Achaïsche coalitie die tegen de Trojanen heeft gestreden aan op Kreta. Zo ook neef Idomeneus, die zich echter bij terugkeer op Kreta ernstig misdraagt en door zijn grootvader verbannen wordt.

Ariadne gaat geregeld uit met de God van de Wijn, Dionysus. Maar er is een kaper op de kust, in de persoon van de Attische prins Theseus. Aan wie zal Ariadne haar hart geven?

Op het strand bij Timpaki ontmoet Ariadne een mysterieuze vreemdeling, die zegt bij terugkeer uit de Trojaanse oorlog schipbreuk te hebben geleden. Ariadne nodigt de oud-strijder uit in het paleis van Phaistos.

Minos’ zoon Androgeus organiseert Spelen in Knossos, waar vele Koningen en prinsen aan deelnemen. De Spelen kennen een dramatisch verloop en na afloop ervan slaat het noodlot in volle hevigheid toe.